10.2 C
Caransebeş
15.7 C
Reșița
10 C
Oţelu Roşu
marți 08 octombrie 2024

71 de ani de la înființarea DRDP! Istoria instituției se regăsește în cartea regretatului dr. ing. George Burnei

Politică

Luna aprilie înseamnă pentru Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara aniversarea a 71 de ani de la înființarea ei în forma actuală. Istoria regionalei este prezentată în cartea regretatului dr. ing. George Burnei, fost șef al Secției de Drumuri Naționale Caransebeș din 1977 până în 2004.

George Burnei a prezentat în lucrarea sa evoluția drumurilor de la primele dale așternute pe căile militare și de la diferitele forme de pavele cioplite până la macadamuri sau complexe rutiere, toate evocate în „Drumuri în Banat: Istorie și civilizație”.

Aflăm de la DRDP Timișoara un scurt istoric al instituției:

Serviciile de poduri și șosele din Transilvania și Banat au fost organizate, inițial, în martie 1923, prin decret semnat de Regele Ferdinand al României. Direcțiunea de poduri și șosele din zona de vest cuprindea județele Bihor, Arad, Timiș-Torontal, Caraș-Severin și Hunedoara.

În 1926, Direcțiunea de Poduri și Șosele Timișoara a devenit Inspectorat, având aceeași arie de activitate, ulterior a devenit Inspectoratul de Drumuri Timișoara, unitate care a funcționat până în 1949, având în subordine Servicii Județene de Drumuri la Arad, Deva, Lugoj, Oravița și Timișoara.

Din 1949, Inspectoratul de Drumuri Timișoara a fost comasat cu unitățile teritoriale ale apelor și astfel a apărut Direcția Regională Drumuri și Ape.

În aprilie 1951, se renunță la organizarea anterioară, iar pe teritoriul bănățean, a apărut Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, în cadrul Ministerului Transporturilor, prin Administrația Națională a Drumurilor (AND), cu o rază de activitate în cinci județe: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți și Timiș, și sediul la Timișoara.

spot_img

Actualitate