12.9 C
Caransebeş
12.4 C
Reșița
11.9 C
Oţelu Roşu
luni 26 februarie 2024

Totul pentru nou născuți! La Caransebeș a început reabilitarea secției Neonatologie

Politică

Secția de Neonatologie luată de la zero! Prin lucrările de reparații, reabilitare, modernizare și dotare cu aparatură medicală de ultima generație se va face un pas important spre normalitate, spune Adrian Dumbravă!

Nu poți aduce aparatură nouă într-un spațiu impropriu, astfel că Adrian Dumbravă a pornit acțiunea de reabilitare a secției în integralitate.

Banii pentru lucrările de reabilitare a secției sunt fonduri, în valoare de 500.000 de lei, recuperate de către Spitalul Caransebeș, împreună cu Primăria Municipiului în baza programului POIM, pe fonduri europene, pentru ceea ce a cheltuit unitatea medicală pentru materiale sanitare, aparatură și altele, de la începutul pandemiei. Felicit compartimentul financiar care s-a ocupat de documente. Suma totală a fost mai mare dar eligibili au fost 500.000 de lei, bani pe care acum noi i-am dedicat reparațiilor de pe Neonatologie. Fondurile nu sunt suficiente, eu sper ca să mai putem suplimenta acest buget cu 400.000 de lei, cât ar mai trebui că să fie lucrarea finalizată”, ne-a declarat managerul unității medicale Adrian Dumbravă.

Șeful Serviciului Administrativ, Marius Cazacu a menționat că va fi schimbată întreaga instalație electrică, instalația termică, va fi adusă stație de oxigen, vor fi schimbate ușile, grupuri sanitare noi, zugrăveli, montare pardoseală, absolut tot, pentru ca spațiile să fie primitoare pentru noua aparatură ca va ajunge în luna aprilie 2022 prin proiectul „Servicii medicale optime pentru nou-născuți”.

Acest proiect este finanțat de Fundația Vodafone România în cadrul rundei de finanțare „Fondul Viață pentru Nou-Născuți” și vizează dotarea compartimentului de neonatologie cu 15 echipamente medicale noi în decurs de 6 luni: incubator închis, transluminator venos, lampă fototerapie, masa resuscitare, laringoscop, incubator deschis, autoclav sterilizare biberoane, monitor funcții vitale, lampă sterilizare, injectomat, masă tratament, pătuțuri bebeluși, masă înfășat, cântar bebeluș, scaun/fotoliu alăptat.

Sloganul general sub care se desfășoară runda de finanțare de anul acesta este ”Împreună putem ține România în viață!”. Data de începere a proiectului de dotare este 01.04.2022 și este condiționată de finalizarea și recepționarea activităților de renovare a secției de neonatologie a Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș. Suma totală a proiectului de dotări este de 721.243 lei și este împărțită astfel : 650.000 de lei –Fundația Vodafone România, 57.045 lei – Primăria Caransebeș – cofinanțare, 14.100 lei – Fundația Comunitara Banatul Montan – cofinanțare.

Scopul proiectului este de a combate mortalitatea infantilă, prin creșterea capacității Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș de a oferi îngrijirea necesară nou-născuților cu afecțiuni, iar obiectivul general este de creștere a accesului la servicii de calitate destinate pacienților nou-născuți.

Această reabilitare, modernizare și dotare a secției era necesară, cu atât mai mult cu cât, din această întreagă pandemie a ieșit și un lucru bun: a crescut numărul nașterilor în Spitalul Caransebeș. Dacă anii trecuți nu depășeam cifra de 350 de nașteri într-un an, acum, în 2021, trecem lejer de 400 de nașteri. Au fost nașteri mai dificile, mămici care au fost infectate cu Sars Cov 2, chiar în prezent avem un bebeluș născut de o mămică care are infecția cu coronavirus și a transmis-o și copilului. Starea lor generală este bună, din păcate nu pot fi ținuți împreună, pentru că așa prevăd normele, dar noi îi facem poze, mici filmulețe, dăm detalii la telefon, ținem legătura cu mămica, pentru că ea este internată pe altă secție Covid”, a menționat medicul Victoria Dozsa, șefa secției de Neonatologie.

Medicul a mai precizat că după ce va fi montată aparatura modernă, personalul medical va fi instruit să lucreze pe aparatele medicale.

Este un lucru extraordinar ceea ce se face acum, prin această reabilitare și modernizare. În neonatologie, fără o aparatură de mare precizie ești în secolul trecut. Aparatura este extrem de importantă, le fel de important este și un personal bine antrenat. Este vital ca la un nou născut să acționezi în primele secunde după naștere”, a mai specificat medicul specialist neonatolog Victoria Dozsa.

spot_img

Actualitate