21.2 C
Caransebeş
20.7 C
Reșița
20.2 C
Oţelu Roşu
vineri 14 iunie 2024

ADR-urile vor avea puterea de gestionare managerială a proiectelor cu fonduri europene

Politică

Astăzi s-a aprobat în Camera Deputaților Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.122/2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile, destinate dezvoltării regionale în România. Ordonanța a fost votată și de către deputatul liberal Dumitru Rujan, în vederea ajutării comunităților locale.

Această ordonanță reglementează unele măsuri în domeniul fondurilor externe nerambursabile având drept scop asigurarea cadrului general de gestionare a programelor operaționale regionale, de asigurare a cadrului general necesar pregătirii sistemului de gestiune și control, precum și implementării proiectelor destinate dezvoltării regionale în perioada de programare 2021-2027.

La nivelul celor opt regiuni de dezvoltare ale României, agențiile pentru dezvoltare regională, organizate potrivit Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările și completările ulterioare, îndeplinesc rolul de Autoritate de management pentru programele operaționale regionale 2021-2027. Începând cu perioada de programare 2021-2027 fondurile externe nerambursabile pentru dezvoltarea regională a României se organizează și se alocă prin cele opt programe operaționale regionale. În calitate de autorități de management pentru cele opt programe operaționale regionale organizate la nivelul regiunilor de dezvoltare, agențiile pentru dezvoltare regională îndeplinesc toate funcțiile și atribuțiile specifice unei autorități de management.

Am votat astăzi pentru pentru ca ADR-urile să devină autorități de management pentru viitoarele programe regionale. Prin modificările făcute permitem descentralizarea modului de gestionare a programelor operaționale, facilitarea accesului la nivel local mai simplu, mai ușor, la nivelul acestor agenții de dezvoltare regională, scurtând, practic, circuitele care impuneau un traseu care necesita mai multe avize la nivel central. Continuam, astfel, dezvoltarea comunităților locale”, precizează deputatul PNL Dumitru Rujan.

ADR Vest va elabora ghidurile de finanțare în funcție de nevoile comunităților și, foarte important, evaluarea și contractarea proiectelor vor fi realizate tot la nivel regional, fără să mai fie nevoie ca ele să treacă printr-un alt filtru, la București. Tot ADR Vest se va ocupa și de gestionarea implementării proiectelor și efectuarea plăților către beneficiari. Asta înseamnă mai puțină birocrație și perioade de așteptare mai scurte. Resursele alocate Regiunii Vest pentru viitorul Program Operațional Regional vor depăși 1 miliard de euro.

.

spot_img

Actualitate