21.2 C
Caransebeş
20.7 C
Reșița
20.2 C
Oţelu Roşu
vineri 14 iunie 2024

Ajutor la plata facturilor la energie, pentru 6 milioane de gospodării

Politică

Deputatul PNL de Caraș-Severin, Dumitru Rujan spune că de legea care va intra spre aprobare săptămâna viitoare pot beneficia 6 milioane de gospodării, adică peste 15 milioane de români.

Sunt trei tipuri de soluții și toate trei vor fi implementate. Săptămâna viitoare, legea va merge la Camera Deputaților, și dacă va fi adoptată, va merge la promulgare, astfel încât să intre în vigoare începând cu 1 noiembrie, precizează Dumitru Rujan.

„Plafonarea prețurilor – 1 leu kilowatt oră la curent electric și 0,37 lei KWh la gaze. Plafoanele reprezintă prețul final facturat pentru clientul casnic. Dacă prețul se duce peste 1 leu/KWh, intervine plafonul. Plafonarea se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Apoi, compensarea parțială a facturilor – maximum 29 de lei pe lună pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze. Valoarea compensării este de 0,291 de lei pe KWh la curent electric. Și, se mai pot amâna la plată consumatorii vulnerabili. Consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale, mai exact pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021- 30 aprilie 2022. Ca deputat voi vota pentru adoptarea acestor măsuri, pentru ca milioane de români să primească ajutorul financiar de care au nevoie.”, specifică deputatul PNL de Caraș-Severin.

De sprijin vor beneficia și IMM-urile, prin aplicarea unui cote reduse a TVA, de 5% asupra bazei de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clienții finali. În cazul energiei electrice, exceptarea de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență, accizei, iar în cazul gazelor naturale, exceptarea de la plata contravalorii accizei.

spot_img

Actualitate