Cadrele medicale se tem pentru viața lor în Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș! Secția de Urgențe este cea mai expusă pericolului! Și asta pentru că, pe lângă oamenii cu adevărat bolnavi care vin în stare gravă la spital, pe lângă volumul mare de muncă pe perioada pandemiei, personalul medical acordă aceeași atenție îngrijirii medicale și drogaților, bețivilor, recalcitranților, care sunt aduși de ambulanță la spital.
După principiul: „toți suntem oameni și toți ne dorim să fim tratați la fel”, lucrează și personalul medical din Spitalul Caransebeș, însă nu toți pacienții aduși la spital apreciază efortul depus.
Așa se face că sâmbătă noapte, 16/17 octombrie, la ora ora 01.55, a fost adus cu ambulația un bărbat de 34 de ani găsit căzut pe stradă, aflat sub influența alcoolului și cu un TCC (traumatism cranio-cerebral) minor, cu escoriații la nivel occipital.
În urma investigațiilor medicale s-au susținut diagnosticele de TCC minor și Etilism acut și s-a început tratamentul pacientului, ne precizează medicul de gardă de la Urgențe, Alexandru Buzdugan.
„În jurul orei 03.55 pacientul se trezește revenindu-și din beție și solicită să părăsească salonul, pe motivul că dorește să fumeze o țigară. Personalul ii explică, că nu se poate fuma în spital și bărbatul devine violent, agresiv verbal și fizic, moment în care lovește brancardierul angajat al CPU provocându-i un TCC cu hematom periorbital drept. Țin să precizez că nu este prima dată când avem astfel de incidente doar că nu escaladează până la violență fizica de fiecare dată, ăsta ar fi și motivul pentru care am dori, cum este și normal să se instituie pază la intrarea în Urgențe”, ne precizează medicul de gardă Alexandru Buzdugan.
Infirmierul de gardă, Alexandrescu Antonie spune că nu este prima dată când este lovit în timpul serviciului de pacienți recalcitranți, a mai avut un astfel de incident în urmă cu 4 ani cu un pacient care i-a distrus fața.
Managerul Spitalul, Adrian Dumbravă ne-a precizat că oamenii recalcitranți sunt tocmai aceia care nu ajută cu nimic sistemul național de sănătate, fără asigurare, dar care au cele mai mari pretenții de la personalul medical.
„În urma acestui caz de violență de pe holul Spitalului Caransebeș voi solicita la Primărie să ne ajute cu un polițist local care să supravegheze Compartimentul de Primiri Urgențe. Eu sper că vom primi acest ajutor, pentru că nu ne dorim ca oamenii să vină la serviciu stresați și să se teamă pentru viața lor. Să sperăm că vom primi acest ajutor, dacă nu atunci vom face un contract cu o firmă de pază care va instala, sistem de supraveghere video, buton de panică. Este costisitor în acest moment pentru bugetul spitalului, însă nu putem pune în pericol viața angajaților”, a menționat Adrian Dumbravă.
Potrivit legii, în cazul în care o persoană este agresată sau îi sunt cauzate suferințe fizice prin orice acte de violență, acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Poliția intervine în momentul în care este sesizată, iar în acest caz nu a fost primită nicio sesizare, nici prin apel 112, nici prin alte modalități de sesizare, iar cazurile de lovire sau alte violențe se cercetează în urma plângerii prealabile a persoanei vătămate, care se poate depune în termen de 3 luni de la data săvârșirii.