32.4 C
Caransebeş
34.7 C
Reșița
30.5 C
Oţelu Roşu
vineri 12 iulie 2024

Caransebeșul onorat de prezența mai multor diplomați la comemorarea victimelor Holocaustului!

Politică

Obștea Evreilor din Caransebeș împreună cu Primăria Municipiului Caransebeș au organizat ceremonia de Comemorare a Victimelor Holocaustului!

Cu prilejul Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, o serie de oficialități au marcat acest moment negru al istoriei, în cadrul Ceremoniei Solemne desfășurate astăzi, 12 octombrie de la ora 11:00, la Monumentul Eroilor și Victimelor Holocaustului, în exteriorul Cimitirului Evreiesc din Caransebeș, într-o zonă special amenajată.

În contextul internațional actual marcat de schimbări, necunoscute și evoluția discursurilor extremiste, antisemite, xenofobe, rememorarea evenimentelor tragice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care au marcat istoria României, reprezintă o responsabilitate firească a noastră, a tuturor. O responsabilitate prin care contribuim la consolidarea unei societăți caracterizată prin solidaritate și dialog intercultural, a menționat în deschiderea evenimentului Ery Pervulescu, director de programe în cadrul Comunității Evreilor din România.

La eveniment au confirmat prezenta, alături de primarul Felix Borcean și vicepreședintele Consiliului Județean Marius Isac: Excelența Sa, domnul Maciej Lang, Ambasador al Republicii Polone în România, Excelența Sa, doamna Regina Lochner, Consul General al Germaniei în România, Excelența Sa, domnul Lajos Mile, Consul General al Ungariei în România, Excelența Sa, domnul Vladan Tadic, Consul General al Republicii Serbia în România, Excelența Sa, domnul Alexander Vasiliev – Atașat Politic al Ambasadei Federației Ruse, Excelența Sa, T. Rudel Consul, Director al Institutului Cultural Francez din Romania, Timișoara.

Astfel de comemorări au loc pentru a ne asigura că asemenea tragedii nu se vor mai repeta, iar memoria victimelor să rămână vie în sufletele noastre, a menționat Florin Damian, președinte al Obștii Evreilor Caransebeș.

Potrivit Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”  numărul evreilor români şi al evreilor din teritoriile aflate sub administraţie românească ucişi în timpul Holocaustului nu a putut fi stabilit cu precizie absolută. Concluzia Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România în acest sens este că, în timpul Holocaustului, în România şi în teritoriile aflate sub controlul său au fost ucişi sau au murit între 280 000 şi 380 000 de evrei români şi ucraineni.


 

spot_img

Actualitate