Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș a început, în urmă cu 5 ani o colaborare cu Universitatea din Ferrara, Italia, în vederea valorificării cercetărilor arheologice făcute pe cel mai mare sit arheologic din vestul țării, Tibiscum de la Jupa.
Instituția de cultură, prin cercetător dr. Adrian Ardeț continuă campania de săpături și în acest an alături de prof. univ. dr. Livio Zerbini, prorector al Universității din Ferrara și director al Centrului de Studii Romane asupra Provinciilor Dunărene.
„Avem 17 ha de teren la Jupa, din care 10 ha de ruine romane la situl arheologic. Am vorbit cu domnul director Rancu despre viitorul acestui parc arheologic care trebuie pus în valoare prin accesarea de fonduri europene, care să reprezinte pentru partea de Vest a țării un interes deosebit. Rezervația arheologică este unică. Noi protejăm descoperirile de la Tibiscum, și prin acest parc arheologic le putem oferi marelui public, turiștilor. Noi la Caransebeș avem singura rezervație din partea de Vest a țării, alte rezervații sunt cunoscute doar în munții Orăștiei, Sarmizegetusa Regia, care face parte din Patrimoniul UNESCO, mai există la Porolissum, dar nu sunt parcuri și la Histria, mă refer la monumentele de epocă romană. Noi putem pune în valoare acest sit arheologic și avem tot sprijinul domnului Livio Zerbini”, ne-a declarat dr Adrian Ardeț.
”Eu văd conducerea muzeul din Caransebeș foarte motivată să promoveze Tibiscum de la Jupa, este importantă etapa de pregătire, trebuie pregătit un studiu bazat pe cercetările de la Tibiscum și după întocmirea studiului de fezabilitate să fie solicitate fonduri europene pentru organizarea unui parc arheologic la Jupa, cu sprijinul Consiliului Județean. Noi vom sprijini acest proiect”, ne-a declarat prof. univ. dr. Livio Zerbini.
„Am ajuns la un acord, în urmă cu doi ani, de a concretiza bunele legături printr-un protocol de colaborare, care cuprinde săpături arheologice, dar și studii pe baza descoperirilor de la Tibiscum. Cercetările din aceste campanii sunt efectuate prin Misiunea Arheologică Italiană din România, prin Ministerul de Externe din Italia”, a precizat managerul instituției de cultură dr. Dacian Rancu.
În acest moment în România există două misiuni arheologice italiene, una la Ibida județul Tulcea, unde există o importantă cetate romană și a doua misiune este la Tibiscum.
Cercetările din ultimii 5 ani au condus echipa de arheologi să descopere o necropolă de 140 de morminte pe drumul roman de acum 2000 de ani, care pornește de la Tibiscum și ajunge în capitala Daciei la Sarmizegetusa Regia, drum lat de 7 m cu rigole de scurgere a apei pluviale, pe care noi și acum circulăm cu mașina.
„În urma investigațiilor magnetometrice, pe de o parte și de alta a drumului, la 500 de metri de zidurile orașului (municipiul Tibiscum) am descoperit necropola orașului dedicată oamenilor mai înstăriți pentru că în urmă cu doi ani am descoperit o altă necropolă dedicată oamenilor de rând, amplasată de o parte și de alta a drumului roman Drobeta. Am cercetat datorită săpăturilor efectuate la gazoductul BRUA. Aici am găsit peste 140 de morminte și mă refer la drumul spre Sarmisegetuza, pentru că am descoperit incinte patrulatere de 6/8 m, cavouri familiale, aici au fost îngropați cei bogați. În Dacia Romană suntem primii care facem asemenea cercetări”, ne-a declarat Adrian Ardeț.
Cercetărorul ne-a mai precizat că lucrează la un volum dedicat municipiului Tibiscum pe care-l va publica alături de prof. univ. dr. Livio Zerbini, prorector al Universității din Ferrara.