24.2 C
Caransebeş
29.7 C
Reșița
23.7 C
Oţelu Roşu
sâmbătă 13 iulie 2024

Salvamont România lansează primul proiect public de salvare montană

Politică

Salvamont România va invită să deveniți salvatorii montani din umbră și să vă alăturați primului proiect public lansat în salvarea montană din țara noastră, proiect unic ce a fost demarat și va deveni operațional începând cu sezonul de iarna 2021-2022.

Creșterea exponențială a numărului accidentelor montane, peste 7000 de intervenții anual, este un efect direct al creșterii semnificative a diversității activităților turistice montane și a numărului de turiști pe munte înregistrați în ultimii ani, în special în sezonul de iarnă, sezon în care distribuția pe munte a turiștilor în afara zonelor amenajate pentru practicarea sporturilor de alunecare a devenit din ce în ce mai mare, sporturi ca alpinismul de iarnă, schi-ul de tură, schi-ul offpiste, drumețiile cu snowmobilele devenind foarte populare. Având în vedere riscul mare de producere a avalanșelor în munții din țara noastră, România ocupând locul 9 în Europa privind numărul de persoane decedate în avalanșă cu o medie de 2,89 decedați pe an conform statisticii CISA IKAR – Comitetul Internațional de Salvare Alpină, și pentru a oferi o șansă de viață persoanelor surprinse de avalanșă, Salvamont Romania intenționează să implementeze în premieră națională sistemul RECCO de detecție și localizare a persoanelor surprinse de avalanșă sau chiar pierdute pe munte indiferent de sezon.

Proiectul RECCO ROMANIA este menit să implementeze în țara noastră un sistem foarte performant ce poate oferi o șansă de supraviețuire practicanților sporturilor montane surprinși de avalanșă, și cu aplicabilitate din ce în ce mai mare și în activitățile turistic-sportive montane desfășurate și în restul anului. Acest sistem este foarte performant, este folosit pe scară foarte mare la nivel mondial, peste 900 de structuri de salvare montană din 28 de țări avându-l implementat și funcționează pe principiul emiterii unui semnal de către un dispozitiv manipulat de către salvamontist și recepționarea, cu același aparat, a semnalului reflectat de către un deflector RECCO aflat asupra victimei.

Salvamont Romania a stabilit toate detaliile implementării acestui sistem cu furnizorul suedez, implementarea ce cuprinde două componente principale, prima componentă cuprinzând demararea procesului de închiriere a dispozitivelor de detecție necesare echipelor Salvamont și pregătirea profesională a salvatorilor montani pentru intervențiile cu aceste dispozitive.

Sistemul de detecție, respectiv dispozitivul de căutare, nu se vinde ci se închiriază pe o perioadă de cinci ani, perioadă în care producătorul asigură gratuit toate actualizările, testările periodice, reparațiile necesare și pregătirea personalului deservant. Costul acestui serviciu este de cca 3000 de EURO/dispozitiv (2500 de EURO plus taxele și alte costuri aferente), pentru toți cei cinci ani. Această sumă ce se achită într-o singură tranșă la începerea derulării contractului, nu este foarte accesibilă pentru structurile Salvamont, dar încercăm să dezvoltăm, prin resurse proprii și cu sprijinul dumneavoastră o rețea de cca 10 detectoare care să fie cât mai operațională la nivel național”, informează echipa Salvamont.

spot_img

Actualitate