25.7 C
Caransebeş
28.8 C
Reșița
24.7 C
Oţelu Roşu
vineri 22 septembrie 2023

Daniel Dăian, artistul timișorean căruia pandemia i-a priit, din punct de vedere creativ

Politică

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță a găzduit astăzi o expoziție de pictură, menită să intrige și cei mai critici ochi, sub bagheta pictorului Daniel Dăian.

Expoziția este în premieră prezentată la Caransebeș, artistul pictând toate tablourile în primele luni ale pandemiei:

Se numește Toate Chipurile lui Dumnezeu, iar ideea conceptului pleacă de la sintagma încremenirii în realitatea curentă a repetițiilor neîngăduite, generate de fatalismul mereu vinovat dar și permanent asumat al lumii și o încercare de localizare a disfuncționalității suferite de cele trei elemente care alcătuiesc esența intenționată a divinității în greu guvernabilul diagnostic primit de cetățeanul obișnuit, mai exact acela de victimă a propriei credințe. Am fost întotdeauna fascinat de lupta inaptă dintre așa-zisul vârf al competenței versus diformitatea lentă și de cele mai multe ori ineficientă a opoziției. Prin urmare accidentalul devine esențial în prezentarea mea, deoarece pleacă dintr-un alt esențial scriptic care operează aproape chirurgical în esența intenționată spre a deveni neintenționată a limbajului uman. Imaginea companiei unui cuvânt, exprimat în leii unei cromatici sălbatice, nu poate decât să ateste că strigătul nu are limite nici de expunere, nici de conotație”, a menționat artistul, care va lansa o carte scrisă tot în perioada de început a pandemiei.

La vernisajul expoziției care va rămâne deschisă publicului timp de două săptămâni, au fost prezenți oameni de cultură din Timișoara și Caransebeș, criticul artistic Andreea Fuanele, curator de expoziție, Gabriela Ciucă președinta asociației Dialoguri Contemporane din Timișoara, cea care l-a descoperit pe pictorul Daniel Dăian și a ținut ca munca acestuia să fie prezentată și la Caransebeș, Cornel Galescu consilierul președintelui Romeo Dunca și Dacian Rancu, gazda evenimentului.

Despre activitatea artistului plastic Daniel Dăian puteți afla mai multe din emisiunea Oameni și Fapte, unde Daniel Dăian și Gabriela Ciucă au fost invitați.

spot_img

Actualitate