12.3 C
Caransebeş
8.7 C
Reșița
12.1 C
Oţelu Roşu
sâmbătă 13 aprilie 2024

Îmi place să…, cred că oamenii care și-au pus amprenta peste Caransebeș nu sunt uitați!

Politică

Drept dovadă stă lucrarea municipalității de a reabilita soclul, pe care șade falnic generalul Traian Doda. Statuia a fost amplasată în parcul din fața liceului care-i poartă numele.

În anul 1995 s-a ridicat statuia Generalului Traian Doda în parcul din faţa liceului, cu sprijin material şi spiritual din partea directorului liceului, Ioan Răzvan.

De atunci au trecut ceva ani,.. și trecem, poate că zilnic prin acest parc din fața Mall-ului fără a remarca că a mai picat câte o placă, că porumbeii iubesc, mai ales umerii generalului, că indiferent de vreme și de vremuri cineva veghează deasupra tuturor!

Pentru că acest om, în calitatea sa de deputat în Parlamentul de la Budapesta, a început o luptă susţinută pentru înfiinţarea la Caransebeş a unei şcoli cu predare în limba română, între anii 1876-1880, binecunoscuta deviză fiind „pentru noi, prin noi înşine”. Lui i se datorează reluarea predării limbii române în liceul în care 90 la sută din elevi erau români 1918-1919, astfel că liceului i se atribuie numele de „Traian Doda”c și presa vremii redă momentul acesta: „fostul Gimnaziu Maghiar de Stat devine Liceul de Stat Modern – Real Traian Doda”.

Și ne întoarcem în zilele noastre, când vedem că, de fapt Generalul nu este uitat și Primăria Caransebeș a realizat o lucrare frumoasă de schimbare a plăcilor de pe soclul ce sprijină statuia generalului, pentru că se afla într-o stare avansată de degradare, și, cum este și firesc ceea ce oameni importanți clădesc, noi avem obligația morală să întreținem și să sprijinim!

spot_img

Actualitate