”Ne dorim ca acest proiect să fie cel mai frumos din România, dar ne dorim ca acest proiect Via Transilvanica să fie cel mai frumos și cu sens din lume!”. Așa și-a început discursul amfitrionul acțiunii de la Gărâna, Alin Ușeriu, omul care a mai precizat că în urmă cu 3 ani a început acest proiect „Via Transilvanica” cu banii din cărțile vândute de fratele său, ultramaratonistul Tibi Ușeriu, cu titlul „27 de pași”.
„Ne dorim ca Via Transilvanica să fie cel mai bun ambasador al României în lume! pentru că țara luată la pas este cu adevărat spectaculoasă. La început cele mai bune predicții erau minim 10 ani, iată că în doar 3 ani am reușit să-i dăm suflu și să fie cu sens pentru generațiile viitoare. La 3 ani am trecut de 1000 de km, asta, de fapt sărbătorim noi cei de la Asociația Tășuleasa astăzi în afară de acest minunat județ Caraș-Severin, deci total 1077 de km”, a menționat Alin Ușeriu.
Partener de cursă lungă este Banca Raiffeisen, care este partener strategic cu o investiție de 400.000 de euro, „pe drumul care unește”, dar și Eon, sau Decathlon.
„Sunt un biciclist pasionat, însă e adevărat că nu prea ai spații pe unde să pe plimbi, de aceea felicit și mă bucur când văd un președinte de Consiliu Județean cum e Romeo Dunca sau un primar ca Nelu Popa, care se implică și mulți primari care s-au implicat pentru că este o schimbare enormă, prin care țara asta a trecut și faptul că avem din partea statului sprijin pentru comunitatea de turism pe bicicletă de turism pedestru pe distanțe lungi este un lucru deosebit. Ne ne-a lipsit este această idee comunitară, pentru că statul român a eșuat de 15 ani să facă EuroVelo 13 si Eurovelo 6, două rute și Alin Ușeriu și Tășuleasa Social au reușit în 3 ani să existe în realitate, în viața noastră acest traseu. Și această idee a plecat de la un vis al lui Alin, eu nu l-am cunoscut personal decât aseară, dar mă bucur că echipa mea de la minister a reușit să introducă pe PNRR acest proiect alături de EuroVelo, am muncit împreună la dezvoltarea unui concept, Alin a avut acest vis cur ar fi să ne putem plimba în Transilvania, de sus, de la Putna până la Dunăre. Eu vă îndemn să visăm împreună, noi, România ca țară”, ne-a declarat ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea.
Muzeul Caransebeș, prin participarea Ansamblului Zestrea Gugulanilor cu un program artistic, a fost prezent la inaugurarea traseului Via Transilvanică, la Gărâna. Au mai fost prezenți Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, Ioan Popa primarul Reșiței, primarii ai localităților străbătute de acest traseu dedicat turiștilor iubitori de istorie și locuri încă nedescoperite la pas sau cu bicicletele, precum și ambasadorii acestui proiect, actorul Marcel Iureș, prințul Nicolae al României, sau jurnalistul Dragoș Bucurenci, consultant și trainer de comunicare și activist civic. Tuturor celor implicați în proiect organizatorii le-au oferit în mod simbolic câte o bornă în miniatură, alături de mulțumiri, sponsorilor și celor care au înțeles mesajul Via Transilvanica.