11.3 C
Caransebeş
11.5 C
Reșița
10.7 C
Oţelu Roşu
marți 25 martie 2025

Borna centrală Via Transilvanica din Caransebeș atrage atenția trecătorilor

Politică

Primarul Caransebeșului explică în spațiul public ce este cu acea bornă montată chiar în zona centrală pe mijlocul trotuarului, pe care unii trecători o văd hidoasă!

Este vorba de borna centrală care marchează Via Transilvanica, spune Felix Borcean:

La noi în oraș sunt 12, marcând cei 12 km de pe raza municipiului din cei aproximativ 1400 de km, din Suceava până-n Mehedinți”, spune edilul urbei.

Unii chiar au înțeles mesajul asociației non profit al cărui președinte este Alin Ușeriu spunând că: „este un motiv de bucurie că pe acest drum vor veni turiști, care vor dori să afle istoria locurilor pe unde vor merge și totodată vor aduce un plus turismului din zonă”.

Proiectul a fost demarat de o mână de entuziaști din Bistrița avându-l în frunte de maratonistul și temerarul Tibi Ușeriu cu fratele său Alin. Proiectul va fi prezentat oficial sâmbătă la Gărâna printr-un program cultural la care contribuie mai multe instituții de cultură din Caraș-Severin.

”Contribuția noastră este achiziția acelor pahare de beton în care sunt montate bornele distincte, cu o trăsătură aparte, simboluri ce reprezintă istoria și identitatea Caransebeșului. Sunt sculptate în andezit, iar noi ne-am ocupat de defrișarea drumului, amenajarea suprafețelor pe care s-a stabilit traseul, printre care și un pod și montarea efectivă a acestor borne. Noi ne-am asumat-o deși a fost o chestie opțională , dar costurile au fost destul de mici, cam 4000 de lei pentru achiziția acelor pahare de beton de la Hidroconstrucția care le-a produs. Borna din centrul urbei a fost montată la dorința organizatorilor pentru a avea un drum prin zona 0 a orașului care trece pe sub Arcul Unității Spirituale”, a mai precizat primarul municipiului Caransebeș.

Întotdeauna am spus că Via Maria Theresia este într-un fel bunica celui mai mare proiect al organizației Tășuleasa Social: traseul de lungă distanță care va străbate 1.400 de km din țara noastră, de la Putna la Drobeta Turnu-Severin, un drum despre identitatea noastră istorică, culturală și nu numai. Via Transilvanica are acum 800 de kilometri gata amenajați și documentați, lucru pe care am reușit să îl facem abia după ce în 2014 am văzut ce presupune o astfel de muncă, atunci când amenajam traseul pentru VMT. Iată ce ne spunea Tibi Ușeriu înainte de a lansa site-ul maratonului: „Sunt foarte bucuros de acest nou proiect. Anul acesta voi transfera toate cunoștințele pe care le-am dobândit timp de șapte ani din proiectul drag mie, Via Maria Theresia, sau așa cum îl cunoaște toată lumea, VMT, către proiectul de suflet al organizației Tășuleasa Social: Via Transilvanica. Ca ambasador al acestui proiect, vreau să îi duc vestea și în comunitatea sportivilor de anduranță, a alergătorilor și a împătimiților de sport. Cred că este o șansă bună de a promova acest traseu de lungă distanță și sunt convins că odată ce veți parcurge o porțiune în alergare, veți dori să vă întoarceți și să faceți tot drumul mai încet, mai potolit, să apucați să admirați mai mult peisajul schimbător, atât de frumos și încărcat cu atâta poveste. Via Transilvanica Maraton, sau VTM, este noua mea provocare, una pe care o fac din pasiune pentru acest proiect în care cred și vă invit și pe voi să faceți parte din el.”

Detalii pe: https://maraton.viatransilvanica.com/

spot_img

Actualitate