Reactualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Caransebeș reprezintă aducerea la zi a Planului Urbanistic General elaborat în anul 2000. Acest proiect constituie documentația de bază, care stabilește obiectivele, acțiunile și măsurile de dezvoltare ale Municipiului Caransebeș pe o perioadă determinată în baza unor analize multicriteriale și sectoriale ale situației existente.
La Primăria Caransebeș a avut loc astăzi o etapă de dezbatere publică asupra propunerilor preliminare pentru actualizarea Planului Urbanistic General și a Regulamentului local de urbanism al municipiului Caransebeș.
Deși publicul a fost invitat să participe de la ora 12.00, au fost puțini oameni interesați, însă dezbaterea a fost transmisă online pe facebook – ul instituției administrative.
Propunerile ce se avansează vor trebui să coreleze, de asemenea, potențialul economic și uman cu nevoile de dezvoltare ale comunității.
Reactualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Caransebeș este o documentație ce își propune să stabilească direcțiile de dezvoltare ale orașului, în corelare cu prevederile de amenajare a teritoriului național și județean și în condițiile respectării dreptului de proprietate și a interesului public.
Planul Urbanistic General cuprinde prevederi pentru foarte multe categorii de probleme, printre care relațiile macro-teritoriale, potențialul economic, natural, uman și posibilități de dezvoltare, stabilirea limitei intravilanului, stabilirea zonelor cu interdicție definitivă de construire, stabilirea servituților impuse de aeroportul Caransebeș (zonele de siguranță stabilite în urma avizului AACR), evidențierea deținătorilor de terenuri și circulația terenurilor, stabilirea modalităților de utilizare și construire a terenurilor și indicatorilor
corespunzători, organizarea și dezvoltarea căilor de comunicație, modernizarea și dezvoltarea echipamentelor tehnico – edilitare, stabilirea și delimitarea zonelor protejate (obligativitatea aprobării ulterioare a PUZCP pentru zona centrală a municipiului, delimitată în PUG), delimitarea suprafețelor în care se preconizează realizarea obiectivelor de utilitate
publică.
Odată cu stabilirea direcțiilor de dezvoltare în perspectivă ale municipiului Caransebeș, PUG-ul, care se va găsi și în format electronic va trebui să dea răspuns și problemelor imediate cu care se confruntă Consiliul Local, în special în determinarea categoriilor de intervenție, permisiuni și restricții, necesități de primă etapă. Întreaga documentație a Planului Urbanistic General al Caransebeșului va trece pe la toate instituțiile și agențiile, ministere, care vor emite avizele necesare și care vor putea solicita măsuri suplimentare pentru avizare.