6.9 C
Caransebeş
9.3 C
Reșița
6.4 C
Oţelu Roşu
marți 10 decembrie 2024

„La Poșmândre” se reunește, după foarte mulți ani de absență

Politică

Graiul bun și cumpătat, ca în dulcili Banat, nu mai cred să să găsască”! (Victor Vlad Delamarina) Pentru acest motiv cenaclul literar de poezie în grai bănățean „La Poșmândre” s-a reunit la Casa de Cultură George Suru, după ani de absență.

Propunerea reînființării cenaclului a venit din partea city managerului Florin Bogdea, pasionat de poezie în grai bănățean, fost membru al cenaclului înființat în 1998 și secretar al Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean, la care a achiesat și managerul Casei de Cultură George Suru, Ioan Cojocariu:

Eu îmi doresc ca acest cenaclu să ajungă o asociație culturală care să aibă mai multe posibilități de dezvoltare a acestui proiect cultural. Eu le pot asigura un spațiu la Casa de Cultură în care membrii să-și desfășoare ședințele de Cenaclu. De asemenea trimestrial se pot publica creațiile literare și putem să promovăm acest gen literar și această mișcare în teritoriu pentru a atrage și alți iubitori de gen de la cele mai fragede vârste”, ne-a declarat Ioan Cojocariu, care a mai precizat că atât city managerul Florin Bogdea, cât și Dan Liuț, președintele Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean, sunt o garanție că acest cenaclu a fost reînviat pentru a rezista în timp și a atrage noi membri, iubitori de poezie în grai, care doresc să țină vie tradiția populară de păstrare a identității naționale.

Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean salută reînființarea Cenaclului La Poșmândre, pentru că în perioada în care el a funcționat a fost stâlpul literaturii dialectale din Banatul istoric, spune Dan Liuț:

Noi suntem singurii care ne-am dezvoltat acest gen de literatură, având și poezie în grai bănățean, având și piese de teatru și nuvele, scrise în grai și de aceea putem spune că este foarte dezvoltată această literatură. Singura noastră șansă de a ne promova și a ne conserva în acest grai este să avem o legătură cât mai strânsă cu cei care vin din urmă, adică să-i ajutăm pe tineri să iubească limba în grai și de aceea trebuie să ne aplecăm atenția spre școli, prin dese colaborări cu dascălii”, ne-a declarat Dan Liuț, președinte al Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean.

Cenaclul își propune ca la următoarea reuniune, ce va avea loc la jumătatea lunii ianuarie să își aleagă un comitet director și să propună pentru anul 2022 un calendar al activităților de conservare și promovare a graiului bănățean.

La reuniunea de astăzi au participat scriitori în grai din Banat, printre care amintim pe Florina Ariana Colgea, Petru Gabriel, Camelia Băian, Ioan Văcariu, Cornel Dragoescu, Adrian Gherhard, Florin Bogdea, dar și Dan Liuț și Ioan Cojocariu.

În deschiderea acțiunii, s-a ținut un moment de reculegere pentru toți scriitorii în grai care au trecut la cele veșnice, iar bucate oferite de către gazde au fost închinate spre veșnică pomenire a acestora. De asemenea au fost amintiți cei care au promovat Cenaclul, printre care Dorina Șovre, Sorin Olariu, Ioan Ghera, Georgiana Didraga, Ionuț Jorz, Ion Chichere, Pentru Andraș, Pătru Fara Răcolț, Adrian Gherhard și alții. Parte dintre ei s-au alăturat și astăzi fizic, sau online cenaclului.

spot_img

Actualitate