Comisia Europeană a aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu.
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență se urmărește o distribuire geografică echitabilă a fondurilor, care să acopere nevoile de dezvoltare a tuturor regiunilor, spune deputatul Dumitru Rujan.
România a reușit să includă acum pentru finanțarea prin PNRR mari obiective de investiții, precum autostrăzile, sistemele de canalizare și apă, ce reprezentau întârzieri istorice, iar ele sunt împărțite astfel: Sectorul de transport – 7,62 miliarde de euro, Sisteme de apă şi canalizare – 1,88 miliarde de euro, Împăduriri şi protejarea diversității – 1,37 miliarde de euro, Fondul pentru Valul Renovării – 2,2 miliarde de euro, Managementul deșeurilor – 1,2 miliarde de euro, Energie – 1,62 miliarde de euro, Cloud guvernamental și sisteme publice digitale – 1,89 miliarde de euro, Reforma fiscală și a sistemului de pensii – 482 milioane de euro, Sprijin pentru mediul de afaceri, cercetare, inovare – 2,36 miliarde de euro, Fond local pentru tranziția verde și digitală a UAT-urilor – 2,1 miliarde de euro.

„Aprobarea PNRR e un semnal puternic de încredere în Guvernul Cîțu și în evoluția României. Mai mult chiar, acest moment a fost marcat de prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în România. O prefinanțare de 3,8 miliarde euro va veni în România încă de la sfârșitul acestui an. Vreau să îi felicit pe colegii din Guvernul României pentru eforturile depuse ca PNRR-ul să fie aprobat și voi susține, în marja atribuțiilor pe care le am ca parlamentar, ca investițiile să fie realizate cât mai curând”, a menționat deputatul liberal Dumitru Rujan.