Actuala conducere a județului Caraș-Severin are în proiect construirea unui spital nou, fără a mai finanța proiectele pe care vechea conducere a județului a încercat să le implementeze. Și asta pentru că fondurile ar fi foarte mari pentru un buget ca al Consiliului Județean.
Președintele Consiliului Județean Romeo Dunca alături de primarul Ioan Popa și senatorul Marcel Vela au susținut o conferință de presă pentru a argumenta de ce s-a renunțat la proiectele de modernizare a staționarelor Spitalului Județean și care este soluția momentului.
„Pentru spitalul nou am identificat terenul pe care ni l-a pus la dispoziție Primăria, un mare avantaj, spitalul nou este parte a unui întreg”, a declarat Romeo Dunca.
Senatorul Marcel Vela, în calitate și de președinte al organizației județene a PNL a îndemnat la o socoteală simplă pentru banii care s-ar fi cheltuit pentru demararea proiectelor de reabilitare și modernizare pe fondurile europene de vechea conducere a Consiliului Județean, care au fost sistate de actuala conducere:
„La fondurile de 35 de milioane de lei, pentru reabilitarea celor 3 staționare cofinanțarea era de 36 de milioane de lei, în condițiile în care tot județul pune banii și susține Reșița pentru proiectul cu trenul care costă 1 milion de euro. Ca să înțelegeți, inclusiv domnii de la PSD care s-au plâns peste tot de sistarea acestor proiecte că această cofinanțare sărăcea tot județul, care a împărțit la 77 de primării bugetul de 28 de milioane de lei, adică mai puțin decât ar fi trebuit să bage în cele trei staționare. Romeo Dunca trebuie să facă față moștenirii dezastroase lăsate de PSD. Eu ca și primarul Nelu Popa îl susțin pe Romeo Dunca în acest proiect îndrăzneț și cu susținerea ADR Vest pentru că putem face un spital județean nou în care cofinanțarea Consiliului Județean să fie dar de 2%. Va fi un spital nou cu tot ceea ce înseamnă circuite moderne”, a declarat Marcel Vela, care i-a întrebat pe lideri PSD ce este greșit în ceea ce fac Nelu Popa și Romeo Dunca.
Primarul Reșiței a prezentat proiectul spitalului nou, începând prin a spune că era nevoie să se facă lumină în ceața care s-a creat în ultimele luni:
„În 1930 s-a construit staționarul III, cel din spatele Casei de Cultură, când Reșița avea 20.000 de locuitori, era perioada în care orașul a început să se dezvolte. Staționarul II s-a construit în 1957 când orașul a început să curgă după al II lea Război Mondial, să se dezvolte și s-a creat zona din Luncă și s-a dublat populația la 40.000, dar în 1975 populația a ajuns la 75.000 de locuitori, atunci s-a construit cartierul Govândari și evident că era nevoie de un nou staționar. În 2000 am ajuns la 100.000 de locuitori, iar acum pe statisticile Primăriei suntem 73.000 de oameni. Cele tei staționare însumează 850 de paturi. Ceea ce am propus Ministerului Sănătății este un spital modern cu 550 de paturi și pentru că populația este în scădere și pentru că știința a avansat astfel că pentru o intervenție de colecist sau apendicită, laparoscopic stai în spital 48 de ore.
Ce urmărim? optimizare, eficiență și bani cheltuiți inteligent”, a specificat primarul Reșiței.
Edilul Reșiței a precizat că pentru acest spital modern este nevoie de 150 de milioane de euro și se va construi în imediata vecinătate a muzeului de locomotive, și se va ajunge foarte repede la el, pentru că va fi construită o cale rutieră rapidă.
Nelu Popa a mai spus că s-a realizat un protocol între Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Reșița, s-a declanșat licitația pentru masterplan și studiul de prefezabilitate care va fi finalizat în 3-4 luni, astfel ca la începutul anului viitor să fie gata studiul de fezabilitate. Toate documentele trebuie să fie finalizate într-un timp foarte scurt pentru că discuțiile cu ministrul sănătății și primul ministru Florin Câțu au fost că fondurile se duc la primele administrații care depun proiectele, pentru că pandemia a fost o lecție pentru toată lumea și concentrarea este pe sănătate a mai specificat Nelu Popa.